Jump to content
Cover for Sveriges statsministrar under 100 år. C G Ekman
Isbn: 978-91-0013-237-8
Publisher: Albert Bonniers förlag
Category:
Memoirs & Biography E-single
Accessible since: September 2012

E-book

Sveriges statsministrar under 100 år. C G EkmanCarl Gustaf Ekman, Sveriges frisinnade statsminister 1926–1928 och 1930–1932, var den fattige kroppsarbetaren som nådde maktens höjder – bara för att falla i vanära på en lögn om pengar från Ivar Kreuger.
Ekman profilerade sig först som en ledande förespråkare för totalt rusdrycksförbud, men politiskt förknippas han framför allt med sitt sluga och inte alltid uppbyggliga »vågmästeri« mellan högern och socialdemokraterna.
Ekman, en utpräglad resultatpolitiker,fick mycket uträttat i en demokratisk gryningstid med hårda sociala motsättningar och parlamentarisk fragmentisering.
Han reformerade skolan, moderniserade skattesystemet och drev igenom Arbetsdomstolen.
Carl Gustaf Ekman var en bättre politiker än det tvivelaktiga rykte han gav sig själv i Kreugeraffären.


Carl Gustaf Ekman, Sveriges frisinnade statsminister 1926–1928 och 1930– 1932, var den fattige kroppsarbetaren som nådde maktens höjder – bara för att falla i vanära på en lögn om pengar från Ivar Kreuger.

Ekman profi lerade sig först som en ledande förespråkare för totalt rusdrycksförbud, men politiskt förknippas han framför allt med sitt sluga och inte alltid uppbyggliga »vågmästeri« mellan högern och socialdemokraterna.

Ekman, en utpräglad resultatpolitiker, fick mycket uträttat i en demokratisk gryningstid med hårda sociala motsättningar och parlamentarisk fragmentisering. Han reformerade skolan, moderniserade skattesystemet och drev igenom Arbetsdomstolen.

Carl Gustaf Ekman var en bättre politiker än det tvivelaktiga rykte han gav sig själv i Kreugeraffären.
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone