Jump to content
Cover for Loverholic Robotronic - En reportagebok om k-pop, fans och Sydkorea
Isbn: 978-91-8737-121-9
Publisher: Bladh by Bladh
Category:
Social and cultural history
Accessible since: September 2013

E-book

Loverholic Robotronic - En reportagebok om k-pop, fans och Sydkorea

En reportagebok om k-pop, fans och Sydkorea

Sensommaren 2012 slår Psys låt Gangnam Style ner som en bomb. Låten och den tillhörande hästdansen hörs och syns överallt. Mot slutet av året blir musikvideon den mest visade någonsin i Youtubes historia när den överstiger den magiska miljardgränsen. Psy blir kallad sensation, geni och plåga. Men varifrån kommer egentligen den asiatiske mannen som dansar lustigt och sjunger på ett främmande språk? I svensk media kallas genren han tillhör, så kallad k-pop, för planetens hetaste musikgenre men få verkar veta vad det egentligen är.

Vi upptäckte k-pop 2008. Då hade vi ingen aning om i vilken grad den sydkoreanska popen skulle förändra våra liv. Hur vi skulle bli en del av en enorm världsomspännande subkultur. Hur det skulle mana oss att bo sju månader i ett land på andra sidan jordklotet. Lära känna fans från världens alla hörn, köa i timmar i vinterkyla och stekhetta, dansa inför 30 000 människor på World Cup Stadium i Seoul... Allt för våra unga idolers skull. På scenen som omger Psy är han som småbarnspappa i trettioårsåldern nämligen något av ett undantag. K-popstjärnorna är i regel unga, vackra och skönsjungande medlemmar i tjej- eller pojkband.
Loverholic robotronic är en populärkulturell reportagebok. Den handlar om en miljardindustri som i hög hastighet växer sig större och mäktigare för var dag som går. Om en smart nöjesbransch med färgsprakande och oändliga möjligheter men också med svårhanterliga baksidor.
Det är en bok om idoler som drillas i år på nöjesbolag i sång, dans, agerande, charm och främmande språk - allt för att bli de ultimata idolerna. Ett reportage om fansen som dyrkar dem, tjejer och killar i åldrarna tio till sextio år. Om landet som står i centrum för våra drömmar, ibland så pass starkt att vi bosätter oss där. Om hård arbetsmoral, utbredd plastikkirurgi, fluffig gullighetskultur och homoerotisk fanfiction. Men framför allt en bok om stora känslor och gemenskap. Om privilegiet att få tillhöra ett fandom, en grupp där alla har samma intresse.
Elin Mellerud och Johanna Stillman


Om författarna
Elin Mellerstedt är journalist och litteraturvetare, Johanna Stillman konstnär och kulturvetare. Med både förtjusning och skräck har de i närmare tio års tid följt pojkband och deras fans. Förtjusningen kommer av de fantastiska världarna som byggs runt pojkbanden. Skräcken från hur samhället och media kommit att betrakta fenomenet, hur unga tjejer och deras idoler öppet hånas.
Tillsammans driver de bloggen Dancingonourown.com och konstprojekt som visats både i Sverige och Sydkorea. Under 2012 var de två av dem som syntes i medias bevakning och rapportering om k-pop. De har bland annat föreläst om fenomenet och medverkat i P3s Musikguiden.


Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone