Jump to content
Cover for Julen på 1870-talet - Skildringar och illustrationer i svenska tidskrifter
Isbn: 978-91-8736-367-2
Publisher: Virvelvind Förlag
Category:
Short stories Religion & Beliefs Social and cultural history
Accessible since: December 2014

E-book

Julen på 1870-talet - Skildringar och illustrationer i svenska tidskrifter

by

Kan du tänka dig en jul utan Kalle Anka, högar med julklappar eller blinkande julgransljus?

I den här e-boken får du en unik inblick i hur man firade jul i 1870-talets Sverige.  Du får texter om firandet hemma hos såväl de allra rikaste, som de allra fattigaste svenskarna. Du får texter som skildrar romantik, död, shopping och sägner om troll.

Den här samlingen av texter innehåller både historiska skildringar, dikter, noveller och debattartiklar.  Alla publicerades mellan åren 1870–1879 i svenska tidskrifter och beskriver julen och julfirandet.

Många av texterna skrevs av den här tidens mest kända journalister och författare.

Några av texterna beskriver julseder som i dag är borta sedan länge. Men du får också beskrivningar av några som precis hade kommit igång, till exempel julskyltningen och (faktiskt!) julklapparna.

När de här texterna skrevs på 1870-talet använde man riksdaler. För att få ett hum om den tidens priser; en fabriksarbetare tjänade 1,50 riksdaler per dag, en liter importerat portvin kostade 1 riksdal.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone