Jump to content
Cover for Vita måsar
Isbn: 978-91-7745-021-4
Publisher: Nomen förlag
Category:
Novels Memoirs & Biography Social and cultural history
Accessible since: October 2016

E-book

Vita måsar

Efter sina traumatiska upplevelser och fasansfulla umbäranden i krigets Finland kliver Marita i Helsingfors på en passagerarbåt, Bore III, med destination Stockholm. Året är 1949 och nu lämnar hon både ett älskat fosterland, svårt sargat av kriget och en del av sin stora släkt. Framtiden är äntligen hennes.

Överfarten bli dramatiskt. Östersjön visar sig från sin allra sämsta sida. Och många, många är de ombord som har samma mål. Att i desperation lämna fattigdom och svält bakom sig i Finland för att söka en bättre tillvaro i Sverige.

Från och med nu får vi följa hennes vidare äventyr både yrkesmässigt och privat i ett land som förskonats från krigets värsta fasor och där livet nu kan bli någorlunda normalt igen.
Stockholm på 1950-talet erbjuder många möjligheter till både arbete och rekreation. För den som vill arbeta är det bara att läsa platsannonser i tidningarna och söka arbetet. Oftast får man det man vill ha. I Maritas fall är det speciellt meriterande att hon också behärskar det finska språket.
Hennes kunskaper i sjukvård visar sig vara mycket gångbara i yrkeslivet under hela hennes period i Stockholm. Flera av hennes patienter som hon träffar på under arbetet på olika kliniker är kända skådespelare och artister.

Följ med Marita och hennes arbetskamrater och vänner när de utforskar 1950-talets lite yrvakna Stockholm, inte minst det spirande nöjeslivet.

Redaktör: Nils-Gunnar WesterbergLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone