Jump to content
Cover for Afrikanskt försök : en essä om villkoren
Isbn: 978-91-0016-168-2
Publisher: Albert Bonniers förlag
Category:
Literary essays Travel & Holiday
Accessible since: January 2018

E-book

Afrikanskt försök : en essä om villkoren

Vintern 1979 vistades Lars Gustafsson ett par månader i Senegal, Västafrikas mest demokratiska stat, som samtidigt är ett fattigt utvecklingsland med många av de mest karakteristiska u-lands-problemen: monokultur, missväxt, oljeberoende, väldiga utlandslån. Han gick omkring och talade med människor i Dakar, från presidentpalatset till medinans kåkmyller. Han reste i Senegalflodens deltaland och besökte regnskogsinvånarna söder om Casamancefloden.

Resultatet har blivit en konkret och sinnlig reseskildring som samtidigt är ett filosofiskt resonemang, inte bara om Afrika utan också om Europa, om civilisationens rikedom och skilda former, om den islamska renässansen, om villkoren för lycka och olycka i den mänskliga tillvaron.

Afrikanskt försök är en bok som doftar av regnskog och basarer, den innehåller många utsökt skildrade episoder, från mötet med en animistisk prästkung i Casamance Basse till det gammalromerska nattliga myllret i Dakars gator.

Men samtidigt har det, precis som tidigare Kinesisk höst, blivit en bok om oss själva, om det liv vi lever, sett genom en annan världsdels spegel.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone